Stor Diskussion Omkring Hjemmelavede Mundbind

Der er mange følelser i spil, når det kommer til den danske sundhedsdebat omkring CoVid-19. Der er mange forskellige holdninger omkring de mange forskellige aspekter, og det giver god mening, at folk bliver emotionelt involverede. Vi er alle sammen enige om, at det her er en stor og vigtig debat: og når noget er vigtigt, så engagerer vi os selvfølgeligt kraftigt i det. Når vi har stirret os blinde på vores konklusioner, så kan det dog godt være svært, at have en konstruktiv debat. Alle der ikke mener det samme som dig, er bare forkerte på den, og derfor lukker man ørerne for, hvad de har at sige. Når begge sider gør dette, så bliver det bare til en konkurrence om, hvem der kan råbe højest. Ingen ændrer mening, alle bliver mere aggressive, og intet ændrer sig.

Derfor prøver vi i denne artikel at tage et kig på begge sider af diskussionen, omkring ét af de emner, der har været meget fokus på i disse tider. Vi vil helt specifikt kigge på diskussionen omkring de hjemmelavede mundbind. Det er altså ikke relevant her, at tale om dem der er for eller imod mundbind i det hele taget: det er en anden diskussion. Her snakker vi om dem, der er for eller imod brugen af hjemmelavede mundbind, og den ?industri? der er blevet skabt af denne tendens.

Hvis man gerne vil være helt sikker på, at de mundbind man bruger, beviseligt kan beskytte imod smittespredning, så skal man selvfølgeligt købe godkendte mundbind. Vi har en rimelig skrap lovgivning her i landet, når det kommer til sundhedsprodukter og godkendelse i det hele taget. Det betyder, at et mundbind der lovligt sælges på det danske marked, opfylder en lang række krav. Køber du et af disse godkendte mundbind fra en troværdig forhandler, så kan du altså være ganske sikker på, at det lever op til de skrappe danske krav. Det giver en god sikkerhed for, at mundbindet vil have den ønskede effekt.

På den anden side, så løb vi jo flere gange ind i, at der simpelthen ikke var nok mundbind på markedet. Hvis vi gerne vil passe på os selv og hinanden med mundbind, men ingen butikker har dem på lager, hvad skal vi så gøre? Her er der mange der argumenterer for, at hjemmelavede mundbind da så må være bedre end ingenting. Der er mange måder at lave mundbind på derhjemme, og der er ingen standarder eller tests der sikrer, at de er (ligeså) effektive imod smittespredning. Men hvis alternativet er, at folk ingen masker har ? og at sundhedspersonale måske ikke kan få de engangsmundbind de har brug for ? så er de hjemmelavede måske okay? Og måske er det så også okay, hvis dem der kan finde ud af at lave mundbind derhjemme, også begynder at sælge dem til andre, der ikke kan finde godkendte mundbind i butikkerne?

Der har været mange argumenter på den ene og den anden side. Det virker dog til, at folk overser den simpleste løsning. De mener begge to, at godkendte mundbind er det bedste valg. Det betyder, at alle er glade, hvis hjemmelavede mundbind kun benyttes, når det er den eneste mulighed. Hvis alle butikkerne har udsolgt, og du absolut er nødt til at bevæge dig udenfor, så tag et hjemmelavet mundbind på ? det er sandsynligvis bedre end ingenting. Men lad ikke dit hjemmelavede mundbind afholde dig fra at købe et godkendt mundbind, så snart det bliver muligt igen.