Din Guide til at Købe Træ til Dine Projekter

Træ kan sædvanligvis købes hos din lokale gør-det-selv butik, eller på enhver Tømmerhandel online. De mindre butikker sælger typisk ikke hårdt træ, men de fleste større byer har mindst én butik, der sælger både blødt og hårdt træ. Ellers er internettet en alletiders mulighed for at få adgang til et stort udvalg, som så blot kan leveres til dig.

En Tømmerhandel er typisk billigere end andre butikker der sælger træ, især hvis man skal købe store mængder. De ligger samtidig inde med mere viden om træ, hvordan man bruger det og hvordan man behandler det. Men jo større de er, jo oftere har de travlt med at levere handelen, og vil generelt forvente en relativt stor ordre. De mest almindelige størrelser træ, der bruges til projekter derhjemme, kan du dog let bestille hjem i mere overskuelige mængder.

Små tømmerhandlere, der er afhængige af gør-det-selv folk og bygherrer, sælger hovedsagelig blødt træ. Træet kan variere i kvalitet, så det er vigtigt, at vælge det med omhu, og ikke bestille det fra dem hverken telefonisk eller via internettet. De større butikker har generelt en høj kvalitetskontrol, og man kan derfor regne med, at det træ man modtager er af ordentligt kvalitet, også selvom man ikke selv var med i udvælgelsesprocessen. Men ved selv omhyggeligt at vælge træet i de mindre butikker, er det muligt at købe små mængder tømmer, i god kvalitet, og billigere end fra mange store tømmerhandlere. Fra tid til anden får de små tømmerhandlere faktisk også fat i begrænsede mængder hårdt træ. Hvis du har et stort behov for hårdt træ, kan det altså godt være en god ide, at stikke hovedet forbi den lokale butik engang imellem, og så købe hårdt træ hjem, når de har det på lager.

Mange gør-det-selv butikker har et lager af blødt træ i standard-størrelserne, og vil ofte tilbyde at skære træ til, hvis du kræver en anden størrelse. Prisen kan være ret høj for dette stykke arbejde.

Priserne på træ kan variere meget, så det er værd at kigge lidt rundt, inden du køber. Lagerhandlere udarbejder generelt deres tømmerpriser på grundlag af omkostningerne de har, for selv at købe en kubikmeter. Det betyder i al sin enkelthed, at et stykke tømmer der er 2 meter langt, og lavet af 50 x 50 mm blødt træ koster, normalt dobbelt så meget som et der er 2 meter langt og måler 50 x 25 mm. Meget små størrelser, og meget store størrelser (som det kan være svært for tømmerhandleren at få), er ofte dyrere, end man lige ville forvente.

Da butikkerne i højere grad flytter på internettet, er det i dag her, man finder det største udvalg af træ og tømmer. Det gør det også dejligt let at sammenligne priser på tværs af butikker, og man behøver ikke bo i nærheden af tømmerhandlen for at kunne handle der. De leverer til døren.