Det bedste begynder haglgevær til jagt

Det rette våben er jægerens vigtigste redskab. Når det kommer til valg af haglgevær, er der flere ting man bør have styr på som ny jæger. Det er vigtigt at du vælger det rette gevær til dine behov og den type jagt du skal på.

Vigtigst af alt er det at få valgt et haglgevær, der passer til din krop og størrelse og her har skæftets længde, vridning og from samt forskæftets form og løbslængden stor betydning.

Blandt de bedste producenter af haglgeværer kan nævnes, Beretta, Browning, TriStar, og Remington.

Der findes overordnet set fire forskellige typer af haglgeværer og det er vigtigt at man kender forskellen på disse.


Typer af haglgevær

  1. Side-By-Side: Et let haglgevær, som gør det nemt at bære rundt på. Håndteringen af geværet kræver dog en del mere træning, hvilket ikke gør det til et oplagt valg for nybegyndere.
  • Over/Under: Et simpelt haglgevær der er let at håndtere. Løbene er placeret over og under hinanden, dermed dets navn. Det er det mest populære jagtvåben på det danske marked, hvilket også skyldes at typen bliver produceret i høj kvalitet til meget konkurrencedygtige priser.
  • Pumpgun: Denne type er en gammel kending blandt jægere og skiller sig ud ved kun at have ét enkelt løb. Geværet kan være svært at lade for nybegyndere og i dag er det en sjælden geværtype at finde blandt jægere.
  • Halvautomatisk: Det halvautomatiske haglgevær er blevet et populært valg blandt jægere i nyere tid. Dette skyldes at geværet selv lader den næste patron ned i kammeret, efter affyring af skud. Derfor er geværet både hurtigt og effektivt. Geværet må dog maksimalt kunne indeholde to patroner, hvis det skal bruges til jagt i Danmark.

De fleste nye jægere vil få mest ud af at vælge et Over/Under-haglgevær, da det også er denne geværtype man ser i 99% af tilfældene på skydebaner og til jagt. Ved køb af et Over/Under-geværer, kan du finde et hagegevær af rigtig høj kvalitet, til meget konkurrencedygtige priser helt ned omkring 3.000-4.000 kr. Samtidig vil det være nemmere for nybegyndere at håndtere et Over/Under-gevær, da man kigger ud over ét enkelt løb, med en smal sigteskinne. Håndteringen er simpel og teknikken let at lære. Derudover bliver over/under-geværer ofte fremstillet med én enkelt aftrækker, hvilket gør det nemt at skyde med geværet, da du ikke skal flytte fingeren efter første skud. Rekylen fra et Over/Under gevær, siges også at være mærkbar mindre en ved de andre typer.

Vi håber at denne artikel gav dig et indblik i de forskellige typer af hagelgevær og hvilke overvejelser du bør gøre dig som førstegangskøber af et gevær til jagt.