De Praktiske Aspekter af Dansk Design

Dansk design er typisk ret let at genkende. Hvis du nogensinde har rejst rundt udenfor Danmark, og pludseligt følt at et bestemt møbel virkede bekendt, så er det sandsynligvis fordi, det var et dansk designet møbel du så. Nordisk design er generelt begyndt at blive ganske populært rundt omkring i verden, og det giver ganske god mening. De helt fundamentale værdier i det danske og nordiske design er nemlig nogle, der passer rigtigt godt til tidens ånd.

De fleste lande er begyndt at forholde sig kritisk til det overforbrug, der ellers har domineret verden de sidste par årtier. Det var længe populært at føre sig frem og vise sin velstand, ved at købe dyre og prangende ting. Man købte ikke ting ud fra deres kvalitet eller praktiske funktion. Det handlede mere om at købe noget, der tiltrak sig opmærksomhed og kostede mange penge. Moden er selvfølgeligt skiftet, fordi vi har fundet ud af, hvor uholdbar denne tilgang er. Jorden har begrænset med ressourcer, og vi skal alle sammen kunne være her. Mange produkter produceres på en måde, der skader miljøet. Med den øgede forståelse for, hvordan vi mennesker har en løbende indflydelse på planetens klima, så er det blevet tydeligt, at overforbrug er farligt. Hvis vi ikke skærer lidt tilbage, og lærer at leve med mindre, så vil det have katastrofale konsekvenser for vores planet. Denne realisering har manifesteret sig i både lovgivning og de sociale forventninger. Når de sociale forventninger forandrer sig, så gør moden det selvfølgeligt også. Det er derfor ikke længere moderne, at føre sig frem og blære sig. Tidens mode er minimalistisk og med fokus på det praktiske.

Disse værdier er tilfældigvis nogle, der har været en del af dansk kultur i flere hundrede år. Dansk design har altså altid haft et minimalistisk look, og en prioritering af det praktiske. Det har givet os et ?forspring? i at designe produkter, der i dag er efterspurgte over hele verden.

Vores havemøbler er særligt populære, da de er af høj kvalitet, sammenlignet med møbler fra andre lande. Vejret i Danmark er uforudsigeligt, og vi får virkelig smagt på alt, hvad hver enkelt årstid har at byde på. Dansk design tager selvfølgeligt højde for dette, da dansk design først og fremmest henvender sig til danskere. Når en dansker køber en havesofa, så forventer han selvfølgeligt, at den er designet til at kunne håndtere det danske vejr. Den skal altså kunne håndtere stærk sol om sommeren, stærk kulde om vinteren, og masser af blæst og regn resten af året. Havemøbler produceret i andre lande er ikke nødvendigvis designet til at være ligeså hårdføre, da vejret i disse lande ikke nødvendigvis er nær så ekstremt. De praktiske behov for dansk design er altså større, og det praktiske aspekt er dermed en af de ting, mange finder tiltalende ved danske design.